SVT: Felbenämning av folkgrupp - Syrianska Riksförbundet

Till innehåll

Huvudmeny:

Nyheter

Till: Sveriges Television - Redaktionen


RÄTTELSE AV FEL BENÄMNING PÅ FOLKGRUPP


Vi skriver till er med anledning nyhetsinslaget på SVT’s Aktuellt 21:00 från den 19/11-2015.
 
I nyhetsinslaget har SVT’s korrespondent, Erika Bjerström, rapporterat från Washington om USA’s kongressbeslut gällande flyktingmottagningen och uttryckte sig enligt följande:
 
”Lagförslag som går ut på att man fryser Vita Husets inbjudan eller beslutat att ta in 10 tusen SYRIANSKA FLYKTINGAR nästa år…”
 
Folk som kommer från Syrien är inte syrianer och definitivt skall de inte kallas för syrianska flyktingar.
Här måste man särskilja på begreppet syrianska flyktingar och flyktingar från Syrien. När man talar om syrianska flyktingar pratar man om den syrianska minoriteten som kommer från hela Mellanöstern och Turkiet med kristet religionstillhörighet.
Syriska medborgare på svenska kallas för syrer eller syrier som tillhör landet som på engelska kallas ”
Syrian Arab Republic” med svensk översättning som - Syriska Arab Republiken. Landet Syriens engelska benämningen SYRIAN motsvarar syrier på svenska (syriska medborgare) och således får inte förväxlas med vår svenska benämning ental som Syrian och flertal som Syrianer.    
 
Mot bakgrund av det som hände i Paris har världen över uppmärksammats terrors fasansfulla effekter och skapat en stor oro i svenska samhället och övriga Europa. Ur säkerhets synvinkel går det inte att överbrygga denna oro och vi vet också att myndigheter inte kan utlova en 100-procentig säkerhet när terrorns mål är civilt folk.
 
Det är av största vikt att media uttrycker sig försiktig och korrekt när man pratar om folkgrupper, flyktingar, härstamningar för annars kan det skapa ett hat hos radikala krafter i Sverige och ISIL i Mellanöstern som redan har mördat, skövlat bort barn, kvinnor och män ur den syrianska minoriteten.
 
Effekterna av vad flyktingströmmen från Mellanöstern och kringliggande områden har redan påverkat vårt samhälle och av denna anledning ber vi MEDIA-personal att skaffa sig en djup kunskap om minoriteterna samt religionstillhörighet innan de uttrycker sig fritt i media, för konsekvenserna av felaktig information kan skada en hel folkgrupp och gro en hotbild i samhället.
 
Med vänliga hälsningar
 
SRF’s Vice Ordförande/ Ishak Akan
Syrianska Riksförbundet i Sverige
Klockar vägen 104
151 61 Södertälje
Telefon: 08-550 16171
www.syrianska-riks.org
kansli@syrianska-riks.org

SÄNDLISTA:
Från: Syrianska Riksförbundet 
Skickat: den 20 november 2015 17:14
Till: 'jon.nilsson@svt.se'; 'bodil.appelquist@svt.se'; 'erika.bjerstrom@svt.se'; 'rolf.fredriksson@svt.se'; 'stefan.asberg@svt.se'; 'sodertalje@svt.se'; 'abc@svt.se'
Kopia: 'redaktion@lt.se'; 'tipsa@aftonbladet.se'; 'tipsa@svd.se'; 'www@dn.se'; 'redaktion@expressen.se'; 'tips@dagen.se'; 'nyheterna.stockholm@tv4.se'; 'redaktionen@bahro.nu'; 'soren.wibeck@sverigesradio.se'; 'bahro.nu'; 'tebe@suryoyosat.com'; 'info@suryoyosat.com'; 

 

 
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny